Voor steeds meer Nederlanders is duurzaamheid een belangrijk thema. Bij een uitvaart zijn hier voor allerlei mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld de rouwstoet, drukwerk, grafstenen en uitvaartkisten. Duurzaamheid kunt u ook heel tastbaar maken, bijvoorbeeld met het planten van een boom om een nieuw bos te laten ontstaan. Of met een donatie voor het beheer van de natuur voor toekomstige generaties.
Keuzemogelijkheden voor een groene uitvaart
Tjalsma Uitvaartzorg brengt u graag op ideeën voor uw uitvaart. De mogelijkheden zijn eindeloos. U bepaalt hoe uw. begrafenis of crematie eruitziet. Passend bij wie u bent, hoe u geleefd heeft en hoe u herinnerd wilt worden. Wij vertellen u graag meer over de milieuvriendelijke mogelijkheden.
De kist
De meerderheid van de Nederlanders wordt op dit moment begraven in een eikenhout gefineerde, spaanplaten kist. Deze is goedkoop, vergaat redelijk snel, maar is niet geheel milieuvriendelijk, omdat de kist milieuonvriendelijke lijmen bevat die in het milieu belanden. Dat mag van de overheid. Kies daarom voor een naturel of rieten kist. Deze kisten hebben een eenvoudige en moderne vormgeving. De bekleding is van ongebleekt katoen. Dat maakt deze kisten ook een heel milieuvriendelijke keuze. Klik op onderstaande afbeelding om enkele voorbeelden te zien.
rieten grafkisten naturel grafkisten
Condoleanceboek en rouwdrukwerk
Een condoleanceboek is vaak van leer of kunststof. Wilt u een groen alternatief, dan kunt u een notitieboek van gerecycled papier en karton gebruiken. Ook voor rouwdrukwerk kunt u kiezen voor milieuverantwoord papier. Als u wilt, drukken wij rouwkaarten, dankbetuigingen, liturgieën en gedachteniskaartjes op FSC-gecertificeerd papier. Natuurlijk zijn ook de bijbehorende enveloppen van FSC-gecertificeerd papier.
De rouwstoet
Vaak is de rouwstoet door de uitstoot van uitlaatgassen het meest vervuilende onderdeel van de uitvaart. Gelukkig zijn er allerlei alternatievenvoor de traditionele rouwstoet. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een (uitvaart)bus waarin de overledene en nabestaanden samen in kunnen. Dan zijn er minder volgauto’s nodig. Of denk eens aan een koets. De koets kan gevolgd worden door een paard-en-wagen met de familie van de overledene. Een ander alternatief is de uitvaartbakfiets. Met z’n allen op de fiets is een mooie oplossing. Als de afstand en het verkeer dit toelaten natuurlijk. Tot slot kan de rouwstoet ook te voet gaan door middel van een speciale loopkoets.
Kleding
Welke kleding wilt u dragen bij uw uitvaart? U heeft er vast ideeën over. Maar bedenk dat veel soorten kleding en schoenen niet vergaan. Panty’s zijn zelfs niet toegestaan. Draag bij voorkeur katoenen kleding, die wordt wel afgebroken. Houd ook rekening met accessoires, zoals brillen. Vaak worden die voor het sluiten van de kist afgedaan. Er zijn bedrijven die brillen voor hergebruik aanbieden aan derdewereldlanden.
Bloemen
Bij veel uitvaarten wordt gekozen voor bloemen. Soms moeten de bloemen van ver worden ingevlogen of komen ze uit verwarmde en verlichte kassen. Bloemen van het seizoen zijn daarom een betere keuze. Voor de teelt van deze bloemen worden minder energie en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bloemen uit eigen tuin zijn natuurlijk nog beter. U kunt hierbij ook denken aan bloemen uit de tuin van de overledene, hiermee wordt de uitvaart nog persoonlijker.
Biologische koffietafel
Steeds meer uitvaartcentra serveren biologische consumpties tijdens de uitvaart. Kies bijvoorbeeld voor iets eenvoudigs als koffie met een EKO-keurmerk, biologisch brood, soep of sapjes.
Begraafplaatsen
Wilt u worden begraven? Voor natuurliefhebbers is de inrichting van de begraafplaats vaak belangrijk. Daarom zijn er speciale natuurbegraafplaatsen. Op deze begraafplaatsen zijn vaak geen grafstenen of grafmonumenten toegestaan, soms wel zwerfkeien. Er zijn een aantal officiële natuurbegraafplaatsen in Nederland en begraafplaatsen die voor een deel aan de voorwaarden van een natuurbegraafplaats voldoen.
Een van de natuurbegraafplaatsen bij ons in de buurt is Natuurbegraafplaats Friesland in Nieuwehorne. www.natuurbegraafplaatsfriesland.nl
Verder zijn er ontwikkelingen om in Ruigahuizen ook een natuurbegraafplaats te realiseren.
Asbestemming
Kiest u voor cremeren? Een crematie kost gemiddeld 25 tot 30 m3 gas. Met deze hoeveelheid gas verwarmt de gemiddelde Nederlander vijf tot zes dagen zijn huis. Denk daarom eens aan een milieuvriendelijke asbestemming. Een urn is vaak gemaakt van natuursteen. Maar dit hoeft niet. U kunt ook kiezen voor hout, riet of keramiek. Liever geen urn, maar de as verstrooien? Ook dat kan. Vraag wel altijd toestemming aan de eigenaar van de grond en verstrooi de as over een zo groot mogelijk oppervlak.
Grafstenen
Veel grafstenen zijn gemaakt van natuursteen. De winning van natuursteen kost veel energie. Wilt u liever een groen alternatief? Dan kunt u denken aan een glazen grafzerk of een zwerfkei. Ook Noorse leisteen is een goede keuze. Deze steensoort wordt milieuvriendelijk gewonnen. Tjalsma Uitvaartzorg werkt samen met erkende steenhouwers. Onze uitvaartverzorgers kunnen u helpen bij uw keuze.
Kaarsen en ballonnen
Bij veel uitvaarten hebben kaarsen een belangrijke rituele of emotionele betekenis. Zelfs voor kaarsen is een milieuvriendelijk alternatief, de kaars van bijenwas. Wilt u ballonnen oplaten bij een uitvaart? Bedenk dan dat rubber niet door de natuur kan worden afgebroken. Bij droog, windstil weer én in een omgeving zonder bomen is een papieren ballon met daarin een soort kaarsje een mooi alternatief.